zeilcharter zeilend partyschip de Vriendschap zeilen met de bruinevloot op zeilschip de Vriendschap
Vriendschap homepagina | sluiten | print pagina
Een veel gestelde vraag is wat kan er naast het varen nog meer gedaan worden of waar gaan wij heen.
Natuurlijk hoeft er van tevoren niets afgesproken te worden. Voor het uitvaren heeft de schipper wel naar de lucht gekeken en natuurlijk het laatste weerbericht opgevangen. Met die gegevens kan hij met u terplekke een vaarplan voor die dag in elkaar zetten. Dit heeft zo zijn voor maar ook zijn nadelen.


Voordelen zijn, die dag kan gevaren worden zoals de wind waait. Staat er een lekker windje, dan kom je ver, misschien wel helemaal naar Lelystad. Staat er weinig dan kunnen we altijd nog naar Marken, Volendam of Edam. www.hollandinfo.com. Laat de lucht en watertemperatuur het toe dan gaat het anker uit voor een uurtje zwemmen. Kortom vrijheid blijheid.

Nadelen zijn als er niets geregeld is, er is niet altijd snel een ligplaats en al helemaal niet een gids te regelen, deze moeten van te voren besteld worden.
Met weinig of tegen wind zal afhankelijk van het reisdoel de motor wel eens bijgezet moeten worden.
Om Pampus als voorbeeld te nemen. Pampus zomaar aandoen is niet mogelijk. Van te voren moet daar de steiger en de gidsen gereserveerd dan wel besteld zijn. Hier onder is per plaats aangegeven wat er te zien of te bezoeken is, hoe lang de aanvaar tijd is en wat vooraf gereserveerd moet worden.
www.pampus.nl


Monnickendam heeft in 2005 groots feest gevierd. 650 jaar geleden zijn de stadsrechten verkregen. Met recht kan je spreken van een historische Zuiderzee plaats. Veel toeristen rijden Monnickendam voorbij richting Marken en Volendam en dat is jammer want er is erg veel moois te zien. Prachtig is het stadscentrum met de Speeltoren en oude gevels, statig is de Grote Kerk en zijn beroemde glas in lood ramen. www.waterland.nl Als u dan toch in Monnickendam bent, waarom niet! Ook hier zijn gidsen. Zij kunnen u vertellen over de rijke historie van werven, visserij en vooral de rokerijen.
Marken is wel altijd aan te doen en altijd leuk. Onze gids daar is Adriana Stam www.rondmarken.nl er is veel historie www.markermuseum.nl en je zou het niet verwachten maar het is veel minder toeristisch dan in Volendam. Gidsen moeten vooraf gereserveerd worden.
Muiden is niet zonder meer toegankelijk. De steiger bij het Muiderslot www.muiderslot.nl moet van te voren besproken worden. Bij de sluis kunnen wij alleen afmeren met onze grote sloep. In dat geval nemen wij de sloep daarvoor mee. www.vvvhollandsmidden.nl
Volendam In Volendam zijn de (toeristische) winkels en kraampjes vrijwel altijd open. Verder zijn er diverse bezoekwaardige attracties. Hiervoor verwijzen wij u naar de website www.vvv-volendam.nl. Smitbokkum Er is vrijwel altijd wel een plek om af te meren.
Edam kent twee havens, de binnen en de buitenhaven. In de buitenhaven is een fort en wijnproeverij. Alleen al vanwege de sluis en de stremming tussen de middag neemt het naar binnen varen meer tijd. Het stadcentrum van Edam heeft daarentegen wel veel meer te bieden.
Vooral in het hoogseizoen is de buitenhaven druk, de kans op een plek om af te meren is dan klein. (van te voren reserveren kan wel).
Meer info over de bezienswaardigheden in Edam www.vvv-edam.nl
Hoorn is met een klein beetje wind al gauw bereikbaar, en wat zou het als de motor even bij gezet moet worden om het toch haalbaar te maken.
De haven binnen varen is echt heel bijzonder vanwege de ligging. Het schip vaart als het ware zo het prachtige stadscentrum in. Meer info op www.vvvhoorn.nl Er is altijd wel een plek om af te meren.

De sloep. Ons hele vaarprogramma is aangepast door de aanschaf van deze "barkas" zoals de officiële benaming is. Het is een zwaar gebouwde stalen sloep met eigen motor. Ingericht om er 15 personen tegelijk mee van het schip naar de kade te pendelen. Uiteraard is deze sloep gekeurd en verzekerd, veilig en stabiel. Er wordt uitsluitend door de bemanning van de ' Vriendschap' mee gevaren.
De haven van Muiden kunnen wij weer aandoen. Door allerlei beleidsveranderingen werd ons dat onmogelijk gemaakt. Speciaal voor u, deze sloep maakt het allemaal weer mogelijk en er vallen nog veel meer leuke dingen mee te doen bijvoorbeeld foto's of een film maken.

Om de keuze makkelijker te maken voor u, hier enkele suggesties voor een van te voren vastgesteld reisprogramma.
Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld om u een inzicht te geven over de vele mogelijkheden de tijdsduur, doorvaart en afmeermogelijkheden. Beschikbaarheid, eventuele entertainment, wanneer een diner, lunch of barbecue, zodat deze het best passen in het vaarprogramma. Ook wat van u verwacht wordt en wat u van ons verwachten kan. Daarbij geven wij u een kosten indicatie van deze reis.


Pampus dagtocht voorbeeld,
Inschepen om 10 uur, vroeg vertrekken want Pampus ligt niet om de hoek. Direct los onder het genot van koffie en thee en scheepskoek. De schipper stelt zijn bemanning voor, vertelt over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. De zeilen worden gehesen voor een tocht van ca. 3 uur waarbij uw hulp best wel gewenst is. Al varend zal om 12 uur de lunch genuttigd worden. Aankomst Pampus zal zijn om 13:00 uur.
U krijgt een rondleiding van een gids die 1 uur duurt. Al met al liggen wij 1,5 uur aan de steiger aldaar, dus half 3 weer vertrekken. Bij het aan boord komen wordt u verwelkomd met een schipperbitter en haring op roggebrood. De daar aan boord bestelde accordeonist zorgt dat de stemming er goed in komt en de terugreis kan weer beginnen.
Om 18:00 uur gaat in de Gouwzee het anker uit voor een barbecue vlees en vis.
Als het water temperatuur het toelaat kunnen de badpakken aan voor een spetterende plons over boord.
Daarna een opwarmer met bijvoorbeeld een beerenburger aan de bar.
Terug varend onder het genot van koffie/thee zal om ca. 20:30 uur de haven weer aangedaan worden en neemt de bemanning afscheid van u en uw gasten.
Een enkele keer, bij weinig of tegen wind, kan het zijn dat de motor er even bij moet.
Kosten zijn als er 60 gasten mee varen ca. euro 115,- per persoon, alles inclusief. (Scheepshuur van 10:00 uur tot 20:30 uur, havengeld, btw, Pampus met gids, eventuele motoruren, muziek, eten en drinken (vrije bar).
Meer info over Pampus op www.pampus.nl

Hoorn dagtocht voorbeeld,
Inschepen om 11:00 uur. U wordt ontvangen met koffie/thee en scheepskoek. De schipper stelt zijn bemanning voor, vertelt over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. De zeilen worden gehesen voor een tocht van ca. 2 uur waarbij uw (zeil) hulp uiteraard welkom is. Ervaring is niet perse nodig, de bemanning zal u begeleiden. Pal noord ligt Hoorn en er wordt afgemeerd aldaar aan het "Houten Hoofd", vrijwel midden in het stadscentrum. www.vvvhoorn.nl
Om 12:30 uur wordt de lunch2 geserveerd.
Van de schipper 3 kwartier de tijd gekregen om op eigen gelegenheid te winkelen of een stadswandeling te maken. (Natuurlijk zou er een gids ingezet kunnen worden, deze moet dan wel van te voren besteld worden, iets wat wij graag voor u regelen).
Om 14:30 uur inschepen voor de terugreis. Tijdens de terugreis zal onze vaste aalroker André een demonstratie geven hoe je nog op de meest ambachtelijke manier de lekkerste gerookte paling krijgt. Na deze nog een half uur te laten smoren in krantenpapier kunnen de (ca. 3 aaltjes per persoon) genuttigd worden. (laat u vooral verrassen door het overheerlijke resultaat). In de loop van de middag gaan wij rond met de luxe hapjes, de bar is open en er staan borrelnootjes op de tafels. Aan ieder zijn 4 consumptiebonnen gegeven. (Op eigen kosten kan meer besteld worden).
Gezelligheid kent geen tijd, maar het einde van de tocht zal toch zo rond de klok van 19:00 uur zijn.
Uitgaande van 60 personen zijn de kosten voor deze dagtocht euro 72,- per persoon inclusief de scheepshuur van 11:00 tot 19:00 uur, De lunch, eventuele motoruren, de aalroker, luxe hapjes en de 4 consumpties.

Trouwen
Op het historisch schip de ' Vriendschap' uit 1898 kunt u met de ambtenaar aan boord zich in het echt laten verbinden. Het schip is speciaal aangepast voor het verzorgen van een dagtocht of een bruiloft. Binnen is een sfeervolle ruimte met bar, lounge, kombuis en toiletgroepen. Bovendeks verschillende gezellige zitjes. De bemanning en bediening is vriendelijk en professioneel en zorgt ervoor dat iedereen een geweldige dag aan boord beleeft.
Het schip is veilig en stabiel en door de hoge railing en goede toegankelijkheid van het schip ook geschikt voor kinderen en mensen die minder goed ter been zijn.

Voorbeeld van een trouwarrangement,
Het bruidspaar wordt om 12.30 aan boord verwelkomt door de genodigden en de schipper met zijn bemanning. Nadat de schipper zijn bemanning heeft voorgesteld en uitleg geeft over de historie en gebruik van het schip zal om 13.00 uitgevaren worden naar de Vuurtoren van Marken, daar zal de ambtenaar aan boord komen voor de huwelijks voltrekking. Hierna is er gelegenheid tot het feliciteren van het bruidspaar, waarbij de bruidstaart aangesneden wordt en een glas champagne op het gelukkige stel geheven kan worden.
Om 15.00 uur zal het schip uitvaren met de genodigden voor een zeiltocht op het Markermeer waar dan ruim de gelegenheid is om films en foto's van het paar te maken.
In de loop van de middag zal diverse malen een bittergarnituur rond gaan. In de bar staat de barman klaar voor een heerlijk drankje en zal gepaste muziek verzorgen.
In de lounge zal om 17.00 uur een heerlijk buffet van vis en vlees geserveerd worden.
De 'Vriendschap' zal om 19.00 weer terug in de haven zijn voor het geven van een receptie. Deze zal van 19.30 tot 21.00 uur zijn. Na de receptie zal de schipper en zijn bemanning afscheid nemen van u en uw gasten.

De catering bestaat uit;
13.30 Ontvangst met koffie/thee en scheepskoek.
14.30 Spaanse CAVA.
(De bruidstaart vinden wij zeer persoonlijk en mag u daarom zelf verzorgen).
15.30 Bittergarnituur
17.00 Het buffet,

Het buffet bestaat uit overheerlijke zelf gestoofd rundvlees in donker bier, gebraden kipkarbonade in een frisse saus. Het geheel wordt opgediend met rijst, garnituur en gegratineerde aardappelpuree schotel. Al eeuwen lang wordt in Monnickendam de vis gerookt en dit vindt u terug in dit buffet. De gerookte zalm, paling, makreel en forel zal dan ook niet ontbreken. Dit wordt aangevuld met een haringschotel, rauwkost, zalmsalade en walnoten- (waldorfsalade). Hiernaast is er ovenvers stokbrood met kruidenboter. Als nagerecht is er een aan boord gemaakte frisse- verse fruitsalade en echte slagroom.

Dit trouwarrangement kost per persoon, (er van uitgaande dat er 60 personen meevaren) ca. euro 65,- p.p. Dit is inclusief de scheepshuur van 13.30 tot 19.00, havengeld en het hier boven genoemde. Exclusief is de drank (deze worden geturfd) de eventuele te geven receptie en de kosten voor de ambtenaar (zie hiervoor de website van www.waterland.nl ).

Marken middagtocht voorbeeld,
13:30 uur inschepen. Tijdens het uitvaren stelt de schipper zijn bemanning voor, vertelt over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. Marken is vanmiddag de bestemming, maar eerst gaan wij lekker zeilen dus voor 2 uurtjes het Markermeer op. De schipper zal vaak kiezen voor de route vlak langs het op een landtong staande pittoreske vuurtorentje aan de andere kant van het eiland Marken. Om 15:30 uur terug bij Marken. Adriana Stam www.rondmarken.nl onze vaste gids aldaar, verzorgt gekleed in de traditionele Marker klederdracht een rondleiding van 1 uur. (Laat u verrassen door de rijke historie die Marken te bieden heeft www.markermuseum.nl).
16:30 uur terug aan boord waar ondertussen, hoe kan het ook anders buffet Marken klaar staat. Het anker gaat weer op, de bar is open en zo rond de klok van 18:00 uur is de ' Vriendschap' weer terug in de haven.
De schipper en zijn bemanning nemen afscheid van u en uw gasten.
De kosten zijn voor deze middagtocht als er 60 gasten mee varen ca. euro 50,- per persoon. Dit is inclusief de scheepshuur van 13:30 tot 18:00 uur. Havengeld, toeristen belasting, gidsen en het buffet. De drank is in dit geval op nacalculatie.

Avondtocht zonder bestemming,
Een avondje zeilen zonder bestemming, waarom niet? Zeilen hijsen en genieten van een ondergaande zon. Af en toe een drankje halen in de bar. Mogelijk even het roer in handen nemen en voelen hoe het is om een 155 ton zwaar schip op koers te houden en door de zee te laten klieven. Het leven krijgt een andere dimensie als je deze natuurkrachten op je laat inwerken.
Beneden dek je laten verwennen met allerlei lekkere snacks en borrelhapjes en wat is er nog meer toepasselijker dan een zoute haring eten op de voormalige Zuiderzee, (die zijn wel zeker zo lekker als de schipper deze natuurlijk eersteklas haring ter plekken voor u schoonmaakt). Beneden is het rumoerig met muziek en boven de rust en de ruimte, een groter contrast is er eigenlijk niet.
De kosten zijn per persoon met 60 opstappers ca. euro 25,- De tocht duurt standaard van 19:30 tot 23:30 uur. Dit is inclusief de scheephuur, haringschotel, snacks en borrelhappen. De drank wordt op nacalculatie in rekening gebracht.
(Werken met consumptiebonnen kan ook).

Teambuilding dag voorbeeld,
Onze vaste communicatietrainer Dr. Herribert de Korte verzorgt in dit voorbeeld een teambuilding dag voor 30 personen. Hij start al om 9 uur met zijn cursisten. De tafels staan in een u vorm, dat kan want zij staan los. Voor de middag wordt het schip voor de kant stilliggend gebruikt, na de uitgebreide lunch wordt het schip al zeilend op het Markermeer ingezet om wat in de cursus behandeld is, deels in de praktijk te brengen. In de namiddag wordt nog Volendam aangedaan om met alle cursisten een groepsfoto bij www.fotozwarthoed.com in klederdracht te laten maken. Om de dag ontspannend af te sluiten is er een barbecue met koffie toe tot 20:00 uur in de avond.
De kosten voor de training zijn sterk afhankelijk van het benodigde lesmateriaal en het voor en nawerk wat hij er aan besteden moet. U kunt zelf het contact aangaan met Dr. de Korte, hij maakt graag een gepaste offerte voor u. Meer over zijn trainingen bij Crew Call of bezoek www.enzodus.nl
Om toch een indicatie te geven voor deze dag, ongeveer euro 90,- per persoon. er van uitgaand dat er 30 cursisten meedoen. Dit is dan voor de scheepshuur van 9:00 tot 20:00 uur, de lunch en de barbecue, het havengeld en de toeristenbelasting. Voor het langere verblijf aan boord dan gebruikelijk worden geen kosten berekend.
Als extra komt dan nog de kosten voor enzodus en de drankjes die op nacalculatie in rekening gebracht worden.

Edam, kaas proeven dagtocht voorbeeld,
Deze dagtocht begint om 11:00 uur met koffie en gesorteerd gebak. Tijdens het uitvaren stelt de schipper zijn bemanning voor, verteld over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. Tot 13:00 uur zeilen we op het Markermeer, waarna de lunch klaar staat. We moeten door de "Grote Zeesluis". Het centrum van Edam ligt een stukje landinwaarts en de sluis is tussen de middag van 13:00 tot 14:00 uur gestremd. Schutten is al een attractie op zich is want de "Grote Zeesluis" doet zijn naam niet bepaald eer aan. Om 14:00 uur zijn de gidsen besteld voor een stadswandeling van anderhalf uur. U wordt meegenomen naar het kaaspakhuis "de Koophandel" van Gestam, www.gestam.com waar u maar liefst 30 soorten kaas kunt proeven. De Kaaswaag en de Grote Kerk is het bezoeken aldaar ook meer dan waard.
Op de website van het www.vvv-Edam.nl meer info over wat er nog meer te zien is in Edam.
Even over vieren zullen wij Edam weer uitvaren. Samen met enkele gasten de zeilen hijsen, een paar zeilslagen over het Markermeer maken om dan weer langs Volendam en Marken de Gouwzee in te varen. De bar is open en de bediening gaat meerdere malen rond met een borrelhap, nu even geen kaas meer maar voor de afwisseling een haringschotel.

barbecue, Om 18:00 uur achter de beschutte bomen van het recreatiepark Hemmeland voor anker gaan, voor de luxe barbecue. Op het achterdek wordt voor de vis liefhebbers een grote zalmfzijde gerookt, alleen al die geur zal u doen watertanden.
De barbecue wordt in een buffet vorm aangeboden. Dat houdt in dat binnen een tafel wordt klaargemaakt waar alles geserveerd wordt, ook het vlees. Wij bieden 3 soorten barbecues aan. Al het vlees komt van de keurslager. bbq 1 bestaat uit een karbonade, kipsate' een hamburger, shaslick, braadworst, aardappelsalade met tuinkruiden, rauwkostsalades, diverse sausjes, gepofte aardappelen, stokbrood en kruideboter. bbq 2 als nummer 1, maar nu ook met gerookte zalmzijde en black tiger gamba's. bbq 3 zal voornamelijk aangevuld zijn met luxe vleeswaren, zoals gemarineerde biefstuk een houthakker (karbonade zonder been, met spek) en lamskoteletten. Als vooraf de gerookte zalmzijde en de tiger gamba's.
Onbeperkt kunt u opscheppen, wij stoppen pas als iedereen te kennen heeft gegeven voldaan te zijn. Met een ondergaande zon en koffie toe tijdens het terug varen zal u om 21:00 uur weer afgezet worden in de haven van Monnickendam. De schipper neemt afscheid van u en uw gasten.
Alles is inclusief, scheepshuur, koffie met gebak, de lunch, borrelhap, haringschotel, luxe barbecue, de gehele dag vrij drinken, 2 gidsen in Edam, het havengeld en de toeristenbelasting.
De dag is weliswaar iets langer dan gebruikelijk, maar daar zijn geen extra kosten aan verbonden. Kosten zijn afhankelijk van de bbq keuzen ca. euro 77,- per persoon.

Volendam, Smitbokkum aalrokerij proeven voorbeeld,
Om 10 uur inschepen. Tijdens het uitvaren stelt de schipper zijn bemanning voor, vertelt over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. Binnen staat de koffietafel met scheepskoek (Ontbijtkoek met noten en een likje roomboter). De zeilen gaan omhoog. Onze ervaren bemanning begeleid u met het hijsen van de zeilen. Tijdens de vaart staat om 13:00 uur de uitgebreide luxe lunch voor u klaar.

De luxe lunch bestaat uit een aan boord gemaakte heerlijk geurende groentesoep. Uiteraard met verse groenten en zelf gedraaide rundvlees balletjes.
Broodje ' Vriendschap' (hotdog met ijsbergsla en zuurkool). Div. luxe broodsoorten die u kunt beleggen met zalm, paling, luxe vleeswaren, waaronder rosbief, paté en (oude) kaas. Aangevuld met een waldorf- en een frisse tonijnsalade schotel.
Koffie, thee, melk, karnemelk en een schaal met vers fruit. Om 15:00 uur lopen wij de oudehaven van Volendam binnen. Wij komen daar om de aal te proeven die daar nog op traditionele gerookt wordt. Tegen over het Marinapark Volendam ligt de vis rokerij van Smitbokkum, op ongeveer 300 meter lopen vanaf de oude haven. Alleen de beste IJsselmeer aal wordt daar gerookt. Waarom juist deze aal zo lekker is, blijft een van de best bewaarde geheimen van Volendam.
Een Volendammer is muziekaal, Al vele jaren leverd dat legendarische artiesten op. Vlakbij de rokerij is het Palingsound Muzeum, voor geïnteresseerde is het zeker de moete waard op ook daar binnen te lopen.
Zo rond de klok van 17:00 uur verlaten wij Volendam weer. Als de wind gunstig is kan met een paar zeiltjes terug gevaren worden. Ondertussen komen er uit de kombuis allerlei lekkere snacks en is de bar open. Einde dag om 18:00 uur.
De kosten voor deze dag zijn van 10:00 tot 18:00 uur ca. euro 60,- per persoon als er 60 personen zich hebben ingeschreven voor deze reis. Dit is inclusief de scheepshuur, wijnproeverij, luxe lunch, warme snacks, btw, motoruren en reserveringskosten haven Volendam. Exclusief is de drank, deze wordt op nacalculatie in rekening gebracht.

Het fort Edam
is een onderdeel van een van de vele die tot de stelling van Amsterdam www.stelling-amsterdam.org behoord. Het fort, welke gebouwd is rond 1800 is een zeker een bezoek waart. Tussen grote populieren bomen ligt het daar als het waren verstopt. Laat u onder begeleiding van een gids alle geheime van dit fort zien. Zie hoe daar in het kille donker de soldaten de wacht moesten houden op een vijand die nooid gekomen is. Dit is een bijzonder stukje vaderlandse geschiedenis. Bijkomend voordeel is, u kunt de kinderen achterlaten in de speeltuin op de camping.
Edam is een goed uur varen van de thuishaven Monnickendam, daarom is deze reis vrijwel altijd goed te combineren met zowel een dag- dan wel middag tocht en diverse catering mogelijkheden.

Lelystad-Batavia of Enkhuizen-buitenmuseum dagtocht voorbeeld,
Het is een hele oversteek naar Lelystad www.lelystad.info www.bataviastad.nl en net zo naar Enkhuizen www.vvvweb.nl, Minimaal 3 uur heen en 3 uur terug. De Bataviawerf www.bataviawerf.nl en het Buitenmuseum www.zuiderzeemuseum.nl met hun bezoekers centra hebben veel te bieden. 2 uurtjes rond lopen aldaar zijn zomaar om en wellicht nog tijd te kort gehad om alles te zien.
Dat is de reden waarom deze reizen vanuit Volendam beginnen, dat scheelt toch 2 maal een half uur varen en die tijd kunnen wij beter daar besteden.
10:00 uur vertrekken. Geen tijd te verspillen, u en uw gasten dienen op tijd in te schepen. De koffie klaar staat bij uw aankomst.
Direct zeilen hijsen, waarbij uw hulp van enkele onder u van harte welkom is. Snel de snelheid in het schip zien te krijgen is het streven.
Tijdens de vaart krijgt u de standaard lunch (no.2 uit de brochure).
De zeilers onder u zullen begrijpen dat de heenreis soms veel sneller gaat dan de terugreis en anders om kan het net zo makkelijk. Alles is afhankelijk van windrichting en kracht. www.teleweer.nl www.weeronline.nl
Gelukkig is het niet noodzakelijk om tijd afspraken te maken met de gidsen in Lelystad en Enkhuizen , die zijn altijd wel beschikbaar. Met andere woorden daar is de aankomst en het weer vertrekken nogal variabel.
Enkhuizen is door het in 2003 opgeleverde nieuwe naviduct over het water aanzienlijk beter bereikbaar geworden.
Op de terugreis gezellige muziek in de bar, borrelnootjes staan op tafel en er komen lekkere hapjes langs.
Af en toe een frisse neus halen buiten, misschien wel even het roer overnemen van de schipper of aan de schoten trekken.
Een zeildag is nooit het zelfde, dat maakt dat zeilen ook nooit verveeld.
Eenmaal terug in de Gouwzee het anker uit en de dag afsluiten met een barbecue of buffet, dat maakt de dag helemaal kompleet en wie weet kunt u de zon in de zee zien zakken.
Het is mogelijk dat deze reizen iets uitlopen, dat geeft geen extra kosten.
Een prijs indicatie. ca. euro 87,- per persoon als er 60 personen. De prijs is inclusief huurschip van 10 vaar uren tot misschien wel 21:00 uur in de avond.


U ziet... de mogelijkheden zijn legio, De centrale ligging van Monnickendam maakt dat wij zoveel meer te bieden hebben. Redenen genoeg om meerdere malen uw bedrijfsuitje, personeel of familiefeest, het schip de ' Vriendschap' als uitgangspunt in te zetten.

Muiderslot voorbeeld,
Het is 3 uur varen naar Muiden. Om 10 uur inschepen. Tijdens het uitvaren stelt de schipper zijn bemanning voor, vertelt over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. Binnen staat de koffietafel met scheepskoek (Ontbijtkoek met noten en een likje roomboter).
Al varend kan om 12:00 uur de standaard lunch genuttigd worden. Aankomst Muiderslot zal zijn om 13:00 uur zijn, Want dat is ons reisdoel www.muiderslot.nl
Het slot dat door graaf Floris V in 1296 gebouwd is. Door de eeuwen heen heeft dat slot een rijke geschiedenis gekregen.
U kan hier een uur lang cultuur snuiven en dit prachtige slot bekijken. Al met al zijn wij zo'n 1,5 uur in Muiden, www.vvvhollandsmidden.nl dus 14:30 uur weer vertrekken.
Uiteraard is zeilen datgene waar u voor gekomen bent. Met een aantal van u deze omhoog trekken, de schoten of bakstagen bedienen, het roer onder toezicht van de bemanning even vasthouden. Dat is zeilen. En daarbij leggen wij graag uit wat de basis principes zijn, wij gaan er vanuit dat u geen ervaring heeft. Dat geeft niet, van ons krijgt u les.
Om 18:00 uur gaat in de Gouwzee het anker uit voor een barbecue vlees en vis. Deze wordt in buffet vorm aangeboden, tijdens deze voorbereiding is het moment daar om bv een toespraak te houden, een nieuw product te presenteren, stukjes op te dragen, de jubilaris in het zonnetje te zetten, noem maar op. Of gewoon ergens aan dek met een glaasje, dan weer hier, dan weer daar, een beetje kletsen.
Terug varend onder het genot van koffie/thee zal om ca. 20:30 uur de haven weer aangedaan worden en neemt de bemanning afscheid van u en uw gasten.
Een enkele keer, bij weinig of tegen wind, kan het zijn dat de motor er even bij moet. Mogelijk dat ondanks dat het programma toch iets uitloopt. Wat ons betreft geeft dat niet en er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Voor ca. euro 87,- kan al mee gevaren worden als de groep 60 personen groot is. In deze prijs is alles inbegrepen, eten, drinken, Het Muiderslot, eventuele motor uren, btw en toeristenbelasting enz..

Almere natuurdagtocht Lepelaarplassen en wilgenbos voorbeeld,
Heel verrassend ligt in de nieuwe www.flevo-landschap.nl polder, grenzend aan de Oostvaardersplassen, vlak bij Almere zijn enkele nieuw ontstane natuurgebieden, aan de noord kant van sluis het wilgenbos en aan de zuidkant de Lepelaarplassen. Daar zijn prima aangegeven wandelroutes met een vogeluitkijkhut en op zaterdag en zondag is het daarbijbehorend bezoekerscentrum geopend. Vertrek 10 uur, Het is ruim 2 uur varen vanuit Monnickendam, tijdens het uitvaren stelt de schipper zijn bemanning voor, vertelt over de historie en geeft uitleg over de gebruiken van zijn schip. Binnen staat de koffietafel met cake klaar.
Al varend om 12 uur wordt de standaard lunch genuttigd en dan tegen enen de wandelschoenen aan. Tot 15:00 uur de tijd gekregen en wie weet ontdekt u zelf waarom het daar Lepelaarplassen heet. Tip: trek voldoende kleding aan vanwege muggen en teken. Om 17:00 uur een bittergarnituur. Rond 18:00 uur zijn wij weer terug.
Met 60 personen zijn de kosten ca. euro 63,- per persoon. Dit is inclusief de scheepshuur, de koffie met cake, lunch en bittergarnituur.

Watermolen bij Warder,
Vlak bij Warder, in "de Breek" polder achter de Markermeerdijk tussen Edam en Hoorn staat een in 2004 geheel gerestaureerde "Etersheimermolen" op het laagste punt van Noord Holland.
Wat is er nog hollandser en wat heeft er nog meer cultuur dan een dagtocht organiseren naar deze molen. Op verzoek wordt deze op de wind gedraaid en in werking gezet. Voor deze dag moet onze grote sloep mee, (er staat niet genoeg water vlakbij de dijk voor de ' Vriendschap').
Naast de molen staat een schuur die ingericht is als bezoekers centrum www.debreek.com U krijgt een dia en film presentatie over de restauratie van de molen en de polder die hij droog maakt. De polder is een zeldzaam stukje natuurgebied met nog zeldzamer bewoners. www.landschapnoordholland.nl
Laat u verrassen en zie de overeenkomst tussen wind, water, cultuur, natuur en een weerbericht met een authentiek zeilschip en een windmolen.
Sloep in sloep uit, de dijk over en dan nog 300-400 meter lopen, u dient redelijk goed ter been te zijn.
Deze tocht kost als u met 60 personen gaat ca. euro 50,- per persoon.
Dit is inclusief de scheepshuur van 10 tot 18:00 uur de lunch aan boord van de ' Vriendschap' en koffie met zelf gemaakte warme appeltaart in "de Breek".
Exclusief de drankjes, deze gaan op nacalculatie. En de eventuele kosten van de dia show en molenaar.

Opstappen in een andere haven dan Monnickendam. In de jachthaven "Hemmeland" hebben wij het prima voor elkaar. Vrijwel alle havens aan het Markermeer kunnen wij van daaruit aandoen. Wij hebben daar een eigen ligplaats, het is gratis parkeren achter de door ons bediende slagboom en bewaakt door middel van camera's. Een steiger waarvan u zo aan boord kan stappen. Zeer rolstoelers vriendelijk bovendien. Nieuw is de traplift zodat ook zij goed naar binnen kunnen. (Geen elektrische rolstoelen). Wij kunnen ons voorstellen dat u ondanks dat om wat voor reden dan ook toch in een andere haven wil starten. Meestal kan dat ook, het moet wel in ons vaarschema passen en er zijn kosten aan verbonden,
Al enkele jaren konden wij met de ' Vriendschap' Muiden niet meer aandoen. In deze nieuwe tijden kunnen havens zomaar in privé handen terecht komen. In zo,n geval moet je creatief zijn. Daarom was de aanschaf van een grote 15 personen sloep (barkas) de oplossing.
Deze sloep is snel en buiten gewoon handzaam en op meerdere plaatsen inzetbaar.
Muiden, voor de zeesluis kunt u aan- en weer van boord door een paar keer te pendelen met de sloep. Parkeerplaatsen (gratis) vindt u langs de snelweg A1. Het is wel een stukje lopen. Het schip, met bemanning moet vanuit Monnickendam naar Muiden komen. Een tocht van 3 uur.
De aanvaarkosten zijn €225,-, het inzetten van de sloep is gratis.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de steiger van het Muiderslot. Hier zijn kosten aan verbonden, €1 per persoon. Buiten de openingstijden om moet het hek bediend worden, hiervoor rekenen zij €50,00 per keer.
Almere is een goed alternatief voor als u uit het zuiden komt. U vermijd Amsterdam en het bespaart reistijd. Het is daar gratis parkeren. Aan het einde van de remming voor de sluis (de Blocq van Kuffeler) kunt u opstappen. De aanvaarkosten zijn €150,-
Volendam maakt voor ons Lelystad en Enkhuizen beter bereikbaar, zeker als de Bataviawerf of het buitenmuseum op het programma staat.
Geen aanvaarkosten, geen toeristenbelasting, wel havengeld ca. €25,-. Parkeren al dan niet gratis gewoon in de stad. Hoe dichter bij de haven hoe moeilijker.
Edam heeft in de binnenhaven, door de sluizen, speciale ligplaatsen gecreëerd voor de chartervaart, het heet daar Keetzijde vlak bij de Kettingbrug. Er is altijd daar in de buurt wel een gratis parkeerplaats te vinden. Aanvaarkosten €75,- Het schutten door de sluis kost €12,-. Havengeld ca. €20,-. Geen toeristenbelasting. Haven in en uitvaren en het schutten (tussen de middag gestremd) neemt wel wat tijd, maar is wel attractief.
Amsterdam, daar nemen wij vaak ligplaats aan de Sumatrakade of in de Oude Houthaven, Aan de van Diemenkade...
Parkeren is daar mogelijk in de parkeergarage op de Stavangerweg, op 200m lopen van het schip, ca. €1.- per uur. Dichterbij parkeren is ook mogelijk als je genoeg kleingeld bij je hebt, ca. €1.75 per uur op de Houtmankade. (Prijzen 2006). Er is maar een beperkt vaargebied, een stukje op het IJ en het zuidelijkste stuk van het Markermeer. Daarvoor moeten wij door de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug (deze is in de spits gestremd s'morgens van 7:00 tot 9:00 uur en middags van 16:00 tot 18:00 uur). Met een beetje plannen is Pampus aan te doen. Tip: 10 minuten doorrijden en je bent in Monnickendam.
Lelystad is 3 vaaruren €225,- aanvaarkosten. Eigenlijk is alleen Urk aan te doen als je ergens heen wilt. Die hoek van het Marker- en IJsselmeer is in de ruimste zin van het woord alles lagerwal. De golfslag kan daar aanzienlijk hoger zijn.
Als u uit het zuiden of oosten van het land komt, kunnen wij ons voorstellen dat u liever niet de omweg via Amsterdam wilt rijden. Als alternatief kan ook vanuit Almere gevaren worden "De Blocq van Kuffeler". Vandaar uit kan heel goed naar de zuidelijke plaatsen van het Markermeer gevaren worden. Met een gunstige wind zelfs naar Hoorn.
Lelystad, Almere is voor u over de weg maar een kort stukje. Voor ons is het 3 uur heen en 3 uur terug varen.. (inclusief bemanning).

Tips. Nog enkele tips. Maak een keuze uit een van onze dagarrangementen die in onze brochure staan. In een dagarrangement is een korting van 10% verwerkt.
Neem met mooi weer badkleding mee en zonnebrand. Wie weet is er tijd over om te zwemmen en dan is ook een handdoek wel zo fijn.
Op het water is het al snel frisser dan op het land, zorg voor regenkleding (indien nodig), hou rekening met de weersomstandigheden. www.weeronline.nl
60 personen is het maximale aantal gasten dat van de scheepvaartinspectie mee mag en dat kan ook prima. Zelf vinden wij het aantal personen van rond de 50 prettig werken en heeft u zelf ook meer ruimte, zeker als iedereen binnen wil zitten.
Draag makkelijke schoenen, liefst met rubberzolen. Naaldhakken of schoenen met lerenzolen zijn buitengewoon onhandig op het dek.
De "blocq van Kuffeler" is een haven en een sluiscomplex, vlakbij Almere, zo vermijd u de drukte rond Amsterdam. Het is daar gratis parkeren. De aanvaarkosten zijn €150,-
U kunt ook om de file rond Amsterdam te vermijden varen vanuit Monnickendam of Volendam van 11:30 tot 21:00 uur, direct na de spits.

Muziek: Ben, Theo en Arie vormen samen al jaren het muzikale trio "Zuiderzee Combo" www.zuiderzeecombo.nl (Ben speelt Accordeon, Arie de schellestok en Theo gitaar). De ene keer op de achtergrond en de andere keer met boekjes vol scheepsliederen en samen in koor meezingen, dat roept nostalgische sferen op. Bij elke gelegenheid passende muziek. Kijk maar eens op hun website naar de reacties in het gastenboek. Vanaf €300,- maken deze kornuiten muziek aan boord.

DJ: Henk Drost (Enrico) www.djenrico.nl kan als super dj uw feest een heel andere sfeer geven. Hij heeft en enorme collectie muziek. Of het nu sixties, seventies is of latin. Jazmuiziek, pop, Janje Smit, Hazes. U geeft in grote lijnen aan wat gewenst is en Henk maakt uw feest vanaf de €250,-- kompleet.

Liedjeszanger: Henk de Geus www.liedjeszanger.nl kan voor u een onvergetelijke gezellige dag verzorgen. Hij heeft een groot repertoire. Met zijn gitaar en altijd goede humor krijgt uw feest gegarandeerd voor jong en oud de juiste sfeer. Live tussen de mensen weet hij iedereen aan te sporen tot mee zingen. Vanaf € 300.- is succes verzekerd.

Aalroker; laat André onze aalroker u verrassen met zijn kunsten op zijn vakgebied. De prijs zal u meevallen. Ca. €10,- per persoon.

Taxi, bus en Hotels Taxi Tulip in Amsterdam 020-63630000. Enkele bus ondernemingen 0299-656635 of 0299-653751 of www.arriva.nl. Er zijn ook prima hotels in Monnickendam www.lakeland.nl www.hotel-traveling.com . Anders wel in de buurt www.valk.com Volendam en Purmerend.